Waar gaat dat heen?

Dat gaat naar het zuiden toe.

Zo dwars door Europa! Hoe dwars? Nou zo: we begonnen uiteraard in onze thuisbasis Leiden en toen volgden we vanaf Maastricht het routeboekje van Paul Benjaminse. Eerst ‘Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome, deel 1’ om daarna verder te gaan op ‘Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Venetië, deel 2’. Super leuk! Het heeft ons op veel plekken gebracht. Vanaf Maastricht via de Ardennen, door Luxemburg. Afwisselend door Frankrijk en Duitsland zijn we in Straatsburg beland. Daar luisterden we niet naar Paul en volgden we de rivier naar Bazel. Over de bergen, met de autotrein en over de Simplonpas, namen we in Domodossola afscheid van Paul. Om vervolgens een paar dagen met en zonder fietsen en met en zonder trein van Italië te genieten.

We vlogen door de lucht naar Egypte toe. Onze weg bracht ons vanaf Cairo naar de Rode Zee, die we volgden tot Safaga. Vanaf daar maakten we een oversteek naar de Nijl, waar we langs fietsten tot Aswan. Met de veerboot voeren we zo over het meer naar het volgende land. Soedan, waar we nog even de Nijl volgden, Khartoem bekeken en toen linksaf afsloegen richting Ethiopië. Daar gooien kinderen stenen, dus verstopten wij ons achter het glas van een busraam om zo ongehinderd door te reizen naar Kenia. Via Lake Turkana fietsten we zo de evenaar over!

Dus toen was alles anders, de zon in het noorden en alles op zijn kop. Om even bij te komen van deze omkering gingen we in Tanzania naar Zanzibar voor een weekje vakantie in onze vakantie. Helemaal geheroriënteerd, fietsten we naar Malawi. Daar reden we langs het meer en toen rechtsaf naar Lilongwe. Toen Zambia in op de Great Eastern Road. Vanaf daar is het rechtdoor naar Lusaka en daar besloten we onze koers weer een beetje naar het zuiden bij te stellen (want daar ligt Kaapstad tenslotte). Zo reden we toevallig langs de Victoria Watervallen en toen was het tijd voor een nieuw land: Botswana! Daar gingen we tussen de olifanten door naar Nata, rechtsaf naar Maun en toen naar Namibië. Toen we Windhoek bereikten was het weer tijd voor een kleine vakantie in Swakopmund en daarna gingen we via de Fish River Canyon richting Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika gingen we over de hoofdweg naar Clanwilliam en vanaf daar reden we naar de kust. Die volgden we tot Kaapstad! En dat was het einde van het fietsverhaaltje dus toen namen we een vliegtuig naar Nederland. Dat was het.

Neem je geen genoegen met deze routebeschrijving? Al onze verhalen, de route inclusief kaarten en een lijst met dagafstanden en overnachtingsplekken en nog veel meer, kun je terugvinden in ons boek ‘Op de fiets naar Kaapstad’!

We hebben geprobeerd om onze route ook op de site in kaart te brengen: