Feministisch fietsen

Ja joehoe hallo goedemorgen daar zijn we weer!

Het is weer 8 maart! En 8 maart is altijd een leuke dag, want het is Internationale Vrouwendag vandaag! Wat een feest!

In ons vorige vrouwendagverhaaltje hebben we al uitgelegd waarom vrouwen die de wereld rondfietsen supertof zijn. Maar fietsende feministen maken lang niet altijd verre reizen. Integendeel, fietsen (en sport in het algemeen) maakt in het dagelijks leven van heel veel vrouwen wereldwijd een groot verschil.

Want fietsen is gezond, gezellig en leuk, vooral als je het in een groep doet, maar misschien nog wel belangrijker is dat je op een fiets helemaal de baas bent over waar je heen gaat, en dat je daar met je eigen benen komt. Voor veel vrouwen is fietsen dan ook veel meer dan een sport, meer dan je van A naar B verplaatsen, meer dan een sneller alternatief voor lopen. Fietsen kan betekenen dat je makkelijker naar school of werk kan, of dat je inkomsten kan genereren door bijvoorbeeld passagiers mee te nemen of goederen te bezorgen. Maar vooral: fietsen betekent vrijheid en de baas zijn over je eigen beslissingen en bestemming, ongeacht wat iedereen daarvan denkt.

Zoals Amerikaanse suffragette en vrouwenrechtenactiviste Susan B. Anthony in 1896 al zei: “Let me tell you what I think of bicycling. I think it has done more to emancipate women than anything else in the world. It gives women a feeling of freedom and self-reliance. I stand and rejoice every time I see a woman ride by on a wheel… the picture of free, untrammelled womanhood.”

En meer dan honderd jaar later geldt dit nog steeds. Het fietsen heeft ons al veel gebracht en er zullen hopelijk nog vele andere vrouwen volgen! Meer informatie over feministisch fietsen en andere zaken kan je hier vinden:

 • deze korte documentaire Biking4Yemen, over een groep vrouwen in Jemen die gaan leren fietsen omdat ze door een benzinetekort niet meer kunnen autorijden.

 • de documentaire Afghan Cycles, over fietsende vrouwen in Afghanistan.

 • de documentaire Khartoum Offside, over het Soedanese vrouwenvoetbalteam (één van hen is trouwens ook lid van de fietsgroep!)

 • het Ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dit filmpje over hoe de Nederlandse ambassade in Khartoem de Soedanese fietsgroep steunt.

 • De podcast Damn Honey over alle shit waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen. Begin bijvoorbeeld met deze aflevering over vrouwen en sport!

 • Het boek We should all be feminists van Chimamanda Ngozi Adichie, over waarom, de titel verklapt het misschien al een beetje, we allemaal feminist zouden moeten zijn.

 • Het boek Good Night Stories for Rebel Girls, een boek met honderd verhalen over inspirerende sterke onafhankelijke vrouwen (voor jong en oud).

En mocht je nou helemaal overtuigd zijn van de goede zaak (en wie is dat nou niet), hebben we gelijk nog even een suggestie voor een leuke zondagmiddag. Zeg alle sportplannen, bankhangsessies, familieverjaardagen, strandwandelingen of andere activiteiten af en spring gezellig samen op de fiets (of in de trein) naar Amsterdam, want om 12:30 uur begint daar de Women’s March, vertrek vanaf de Dam. Vorig jaar was het daar heel gezellig, dus ga vooral even kijken en neem al je vrienden (m/v/x) mee! Fijne Internationale Vrouwendag!

Oké dat was het weer de groeten doei!

PS zeer officiële disclaimer: Joyce wil graag even benadrukken dat alle bovengenoemde dingen over fietsen wel degelijk gebaseerd zijn op wetenschappelijke bronnen maar nog niet per definitie op haar eigen scriptieonderzoek want dat is nog niet af.

6 gedachten over “Feministisch fietsen”

 1. Dank je Joyce, voor je inspirerende bericht op deze vrouwendag. Succes met je scriptieonderzoek en nog een fijne tijd daar, groet Det

  Like

  1. Hoi Joyce,
   Mooie dag voor alle power vrouwen en ik heb je docu ‘s aanbevelingen bij mijn favorieten gezet.
   Voor jou nog even werk aan de winkel…..tot over een paar weken .🙏

   Like

 2. Hoi Luca, ik hoor dat dit bericht weer een gezamenlijke actie is van Joyce en jou. Goeie actie en blijven fietsen 🚴‍♀️🚴‍♀️

  Like

 3. Hi Joyce, Wat een inspirerend verhaal weer! Succes met je scriptie en de volgende quotes zijn vast van jezelf, je kan het! 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s