Onze eerste fietsdag!

Sterke onafhankelijke vrouwen

Hoi!

Vandaag is een belangrijke dag, het is namelijk Internationale Vrouwendag! Nu denk je misschien ‘weer zo’n gekke dag die iemand ooit bedacht heeft’. Maar deze is daadwerkelijk belangrijk.

Want vrouwen hebben op deze wereld nog steeds minder kansen en op sommige plekken zelfs minder rechten dan hun mannelijke medemens. Dit is al beter geworden in de afgelopen jaren, maar er moet ook zeker nog een hoop veranderen. En dat kan op de fiets!

De fiets heeft namelijk een belangrijke rol gespeeld in de emancipatie van de vrouw. Aan het einde van de 19e eeuw werd de fiets zoals we die nu kennen ontworpen en het duurde niet lang tot vrouwen deze massaal gingen gebruiken. Niet alleen bood de fiets hen een ongekende vrijheid (ze konden nu op eigen houtje ergens heen fietsen!), maar bovenal kon iedereen zien dat vrouwen wel degelijk hetzelfde kunnen doen als mannen! Zo rond 1890 werd er in kranten en tijdschriften gesproken over “the new woman”: een vrouw die, gekleed in een bloomer-broek (want in lange rokken kan je niet fietsen), op haar fiets de wereld in reed.

Een vrouw die deze nieuwe levensstijl wel heel enthousiast omarmde was Annie Londonderry, die in 1894 met haar fiets rond de wereld reisde omdat twee mannen hadden gewed dat ze dat niet kon (spoiler: ze kon het wel). Ook waren er Tillie Anderson, die allemaal fietsrecords verbrak en 123 van de 130 races waaraan ze meedeed won, en Elizabeth Robins Pennell, die boeken schreef over haar fietsreizen door Europa.
Er waren natuurlijk ook nog mensen die het er niet mee eens waren dat vrouwen zo vrolijk rondfietsten. Fietsende vrouwen werden neergezet als mannelijk en onnatuurlijk (“een vrouw die fietst is nog erger dan een vrouw die rookt!”) en vrouwen werden bang gemaakt met de aandoening “bicycle face”, ofwel dat je gezicht er verweerd en vermoeid uit gaat zien door de constante evenwichtsinspanning die het fietsen vergt (gek genoeg zouden alleen vrouwen hier last van kunnen krijgen). Maar langzamerhand wenden mensen aan dit revolutionaire idee en werd de fietsende vrouw geaccepteerd.
Maar zelfs nu is het op veel plekken nog niet vanzelfsprekend dat vrouwen op de fiets stappen.

In Sudan hebben we meegefietst met het Sudanese Female Cycling Initiative, die wekelijks in Khartoum fietsen ondanks de afkeurende blikken die ze dan ontvangen. En zij zijn niet de enigen!

In Jemen zijn ook fietsende vrouwen. Er was in 2015 een benzinetekort door oorlog. Hierdoor reden er geen auto’s meer en konden mensen niet naar hun werk. Een groep vrouwen had hier een oplossing voor: ze gingen fietsen. Dit was echter ongehoord en stond haaks op de heersende filosofie in het land, want vrouwen horen niet te fietsen. Toch gingen ze op pad, en met succes. Ze inspireerden andere vrouwen en de reacties waren niet eens extreem negatief. Zo veranderen zij langzaam de norm!

Maar niet alleen in de moslimwereld is fietsen een mannending en moet de vrouw strijden om haar plekje op het fietspad (spreekwoordelijk, zoveel fietspaden zijn er niet op deze wereld).

Overal waar wij komen is één van van de eerste vragen die we krijgen waar onze echtgenoot is en of dat niet heel heel gevaarlijk is, zo twee meisjes die helemaal zelf de wereld over fietsen. Nu zou dat voor twee meisjes inderdaad heel gevaarlijk zijn, maar wij zijn ouder dan twaalf en dus al lang geen meisjes meer! En sterke onafhankelijke vrouwen kunnen wel degelijk de wereld over fietsen.

En wij zijn lang niet de enigen! Zo zijn er bijvoorbeeld ook Nicole en Ingrid. Zij fietsen al sinds 1990 rond de wereld. Deze toffe Belgen hebben alles meegemaakt en gedaan wat je je kan bedenken met een fiets op de wereld, maar ook delen rolschaatsend of op de slee of met een kameel. Ze beleven de gekste avonturen en vertellen daar graag over. Niets houdt hen tegen!

Of onze mede-Afrikafietsers Dorothee en Emi, die gaan allebei zelfs helemaal alleen! En ook buiten Afrika, zoals Lydia die net als wij na haar studie ging fietsen maar dan de Zijderoute nam! En dan heb je ook nog Trien Trapt, Madame Bicyclette of Marica van der Meer! En er zijn nog heel veel andere toffe fietsvrouwen!

Maar helaas is het voor deze vrouwen en voor ons nog wel gevaarlijker dan voor mannen om de wereld rond te fietsen en mede daarom is het goed dat we vandaag even stilstaan bij vrouwenrechten. Willen jullie nu zelf wat kijken of lezen over vrouwen en hun fiets? Geen nood, hier zijn wat tips!

Kijk de film Wadjda
Als je een mooie film wilt kijken, is dit zeker een aanrader. De film gaat over een meisje in Saoedi Arabië dat dolgraag een fiets wil hebben. Een fiets voor een meisje daar is echter helemaal niet vanzelfsprekend. Toch doet ze er alles aan om haar droomexemplaar te bemachtigen. Deze film is niet alleen speciaal door het thema maar ook doordat het de eerste film ooit is die gemaakt is door een vrouwelijke Saoedische filmmaker.

Lees het boek Wheels of Change: How women rode the bicycle to freedom (with a few flat tires along the way) van Sue Macy
Hebben we zelf nog niet gelezen maar dat gaan we zeker doen! Het boek vertelt hoe (Amerikaanse) vrouwen door middel van de fiets meer vrijheid kregen. Dit vertellen ze door middel van foto’s, cartoons en liedjes. Een creatief en tegelijk een leerzaam boek dus!

Bekijk de organisatie StrongHer, voor de support van vrouwen in de hele breedte van de wielersport.
Deze organisatie die is opgericht door Marianne Vos strijdt voor gelijke erkenning en beloning in de wielersport. Dit is hard nodig, want de Nederlandse fietsvrouwen zijn supergoed bezig, alleen is dat nog niet overal doorgedrongen.

Lees voor spannende wereldfietsverhalen van sterke onafhankelijke vrouwen The big WOW book: women from around the world travelling solo by bicycle van Loretta Henderson.
Een bundel met verhalen van vrouwelijke wereldfietsers. Daar zijn er heel veel van en allemaal hebben ze spannende en inspirerende verhalen net als wij. WOW staat voor women on wheels.

Of, als je stiekem niet zo van het fietsen bent maar gewoon per ongeluk op ons blog bent gestrand: lees het boek We should all be feminists van Chimamanda Ngozi Adichie.

Over waarom feminisme ook vandaag de dag nog nodig en belangrijk is.

En last but not least: fiets gewoon als een new woman de wijde wereld in! (Mannen mogen ook meefietsen hoor, emancipatie komt van vele kanten.)

Fijne Internationale Vrouwendag!

12 gedachten over “Sterke onafhankelijke vrouwen”

 1. Wat een geweldig, fijne post! Inspirerend jullie energie, verhalen en tips! Krijg al helemaal zin in een “college-tour” met gasten Luca en Joyce. Misschien eens overbrainstormen als jullie terug zijn in Nederland?!

  Like

 2. Ha Luca en Joyce, wat een leuke post ontvingen wij op internationale vrouwen dag. En interessant zoals jullie ons aan de hand nemen om stil te staan bij de Onafhankelijkheid van de Vrouw op de fiets en allerlei weetjes, boekentips ed. Het maakt zo’n dag tenminste lekker concreet. Ik ben helemaal voor de voorgestelde “college” tour van Marjolijn!
  dag Det

  Like

 3. Hey . Leuke post. Zijn die twee Belgische dames niet die twee die de wereld rondhingen en in elk land een ander door spierkracht voortbewogen vervoermiddel namen.? Als dat zo is, dan ben ik ze lang geleden al eens tegengekomen tijdens een fietsvakantie.

  Like

 4. Beautifully written, Happy International women’s day for you strong ladies,
  I also believe the same as you did put it in words, In my country it was hard to see girls to cycle freely in the streets for so many stupid and disgusting reasons, but now i’m happy to see more and more girls fighting our horrible traffic and taboos on their bikes going to work or university or simply enjoying a weekend ride with others.
  Bless You all and may the world (Governments and organisations) and men become more of support to women for better future and life for all.
  Keep rocking girls, and i would say i can only imagine how many girls have seen you on your way through Africa and knew that her dream could come true when she could ride her bicycle not to next door shop but as well as far as her dreams could take her. you empowered those girls as no one could ever do. every pedal you are shouting “YES WE CAN” “YES YOU CAN”
  Stay safe and wish you are well and enjoying your ride.
  Mostafa

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s