Terugblik op Tanzania

Oké leuk jullie zijn alweer in Malawi, maar hoe was Tanzania nou eigenlijk in het algemeen? Wat moet ik weten mocht ik ooit door Tanzania gaan fietsen of gewoon reizen?

Nou, allereerst het is heuvelachtig. Dat wil zeggen, dat overal met uitzondering van de kust bergen en heuvels zijn. In het noorden is het net Zuid-Engeland, met kleine soms steile heuvels de hele tijd achter elkaar. In het zuiden op de weg naar Malawi is er meer sprake van grote heuvels en bergen, met af en toe een sterke klim of afdaling.
Dat over het reliëf. De weg zelf is prima geasfalteerd, ook hier gesponsord door de Chinezen (en soms door Zuid-Korea). Af en toe zijn er wel kleine wegwerkzaamheden waar je opeens een paar meter door het zand of grind moet fietsen. De wegen zijn goed gemaakt met kleine strookjes fietspad voor Joyce en Luca aan de zijkant van de weg (er zijn ook mensen die dat vluchtstrook noemen). De ene keer wat ruimer en beter asfalt dan de andere keer. Door deze fietspaadjes wordt je niet ondersteboven gereden door het vrachtverkeer of de bussen. De meeste geven je zelfs wat extra ruimte en zwaaien of toeteren je gedag (of dat maken wij eruit op, soms toeteren ze misschien ook om een andere reden).
Tanzania heeft ook een grote toeristenindustrie. Dat betekent dat er meer plekken zijn met toeristenprijzen maar ook met toeristenvoorzieningen. Dus dure campings, maar dan wel met luxe ontbijt of zelfs een zwembad en Fanta uit een wijnglas. Verder hebben ze ook op veel plekken chocola en yoghurt (en dat vinden Luca en Joyce altijd fijn).
Hoogtepuntjes van de toeristenindustrie zijn Bagamoyo aan de kust en Stonetown op Zanzibar. Daar hing een echte backpacker-sfeer, perfect om even in bij te komen.
Tussen al deze toeristische plekken in fietsten we ook nog door ‘gewone’ dorpen en steden, waar we allemaal niet-toeristen ontmoetten (ook wel bekend als Tanzanianen). Die waren heel aardig! In vergelijking met Kenia spreken ze in Tanzania minder goed Engels. Daar staat tegenover dat mensen je meer met rust laten dan in Kenia. Mensen zijn nog steeds wel nieuwsgierig naar die gekke fietsers, maar dat uit zich in op een afstandje staren, of een kort gesprekje voeren. Allemaal dus prima te overzien. We hebben ook het idee dat kinderen minder “Mzungu!” roepen dan in Kenia. Maar misschien worden we er gewoon immuun voor.
Wat zouden jullie verder nog willen weten? Oja, het eten! Als ontbijt aten we vaak chapati (een soort brood-pannekoeken) met chai (thee). Dat is overal te krijgen en goed fietsvoer. Voor lunch vaak chips mayai, een omelet met patat. Verrassend lekker! En als avondeten rijst. Met bonen, groente en/of vlees. Al met al prima eten!
En dan nog de cijfertjes, voor de statistieken:
 • 1700,88 kilometer
 • 27 fietsdagen
 • 20 rustdagen (waarvan 10 op Zanzibar en 4 in Bagamoyo)
 • Ongeveer 4631 heuvels
 • 62 porties chips mayai
 • 3 lekke banden (2 van Joyce en 1 van Luca)
 • 1 kudde olifanten, 14 giraffen, een handjevol zebra’s, ontelbaar veel apen en impala’s, 0 leeuwen, te veel muggen en vliegen en 11 campinghonden
 • 4 gerepareerde teva’s en 1 gerepareerde broek
 • 6 regenbuien
 • 1 gebroken ukulele (er is iemand op gaan zitten. Hij is ondertussen weer opgelapt. Voorlopig dan.)
 • Langste reeks fietsdagen achter elkaar: 10 dagen (eigenlijk 13 maar de laatste 3 dagen waren in Malawi dus dat mag niet op de lijst)
Nou, dat was het weer. Doei!

4 gedachten over “Terugblik op Tanzania”

 1. Wat leuk, twee keer een fietsverhaaltje binnen een week. Maar we hebben natuurlijk lang moeten wachten op de vorige😀.
  Weinig gevarieerd eten begrijp ik. Te hopen dat de ukelele het voorlopig weer houdt.

  Like

 2. Hoi Joyce en Luca,
  Niet eens jullie moeder, …… maar ik begon al een beetje ongerust te worden om het ontbreken van fietsverhaaltjes.
  Gelukkig blijken jullie niet door leeuwen te zijn verslonden.
  Hoe zit het met de hitte?
  Wij vieren op dit moment het begin van mijn pensioen in Thailand . We blijven veilig uit de zon want dan is het hier wel heel warm terwijl het pas voorjaar is.
  Ik geniet van jullie avontuur.
  Gr Toos

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s