Zweet, zee en zonnebrand: Arusha – Zanzibar

We weten niet zeker of jullie alle foto’s goed kunnen zien want de WiFi is kapot en ons geduld is op.

Jambo!

Tijd voor een update! We waren in Arusha gebleven. Vanaf daar fietsten we richting Moshi, langs de Kilimanjaro. Of tenminste, ze zeggen dat de Kilimanjaro daar is.

Wij hebben daar niks van gemerkt, want het was superbewolkt! Maar toch leuk om te bedenken dat we er zo dichtbij waren. Het was een lange dag met veel heuvels en heftige zadelpijn, maar uiteindelijk bereikten we onze Warmshowers-host Elia. Hij had een erg leuke camping/feestlocatie/tuin/loods, en een kamertje waar wij mochten slapen. Hij had zelf geen zin om te koken dus nam ons samen met zijn zoon mee uit eten (dat was erg lekker). Daarna dachten we terug te gaan en te gaan slapen. Maar nee, we kregen eerst nog een tour door de stad! Daarna naar bed? Nee, weer fout. We gingen naar de plaatselijke hippe uitgaansgelegenheid. Het was nog redelijk vroeg, dus die was nog helemaal uitgestorven. Lekker dansen in je eentje op de dansvloer. En toen naar bed? Ja, toen konden we lekker slapen.

De volgende dag gingen we gewoon weer fietsen. En de zeven dagen daarna ook. Op de fiets, heuveltje op heuveltje af, op de fiets naar Bagamoyo. Die dagen waren wel een beetje afzien. Veel heuvels, het was nergens even fijn plat. Bovendien moesten we een stortbui doorstaan. Keiharde regen. Op een gegeven moment moesten we vluchten naar een theehutje aan de kant van de weg omdat we geen hand voor ogen meer konden zien door al dat water. En er was harde wind, in de rug maar ook van de zijkant en van voren. En de zadelpijn werd elke dag een klein beetje erger.

De ene dag was het heel warm en vochtig, dat je al de zonnebrand in je ogen zweet. En de dag erna regende het weer, zodat al de zonnebrand in je ogen regent. En de heuvels bleven maar komen, maar wenden wel een beetje. Behalve het dal van de Wami-rivier, dat was zo steil! Daar reden we keihard naar beneden om vervolgens badend in het zweet langzaam omhoog te fietsen.

Maar nu klinkt het alsof het alleen maar afzien was. Dat was het ook weer niet. De weg was altijd iets vaker omlaag dan omhoog, dat heb je op weg naar de oceaan. En het uitzicht was erg mooi.

En uiteindelijk kwamen we in Bagamoyo aan, bij de Indische oceaan! Dat was wel een mijlpaal, om na zo lang weer een zee te zien.

Bagamoyo is een van oudsher koloniale stad, waar Europese ontdekkingsreizen aan land gingen (leuk) en slaven werden verhandeld (minder leuk). Het is zelfs een tijdje de hoofdstad van Tanzania geweest! Vandaag de dag resten er nog mooie oude gebouwen, waar nu veel kunstenaars en galerieën in gevestigd zijn. Hun schilderijen zijn wel vaak hetzelfde, maar verder wel leuk.

Ook leuk was onze camping! Die was superhipster, met palmbomen en een zwembad, met schilderijtjes, loungeplekjes, veel gerecyclede meubels en aankleding en allemaal verantwoord eten. Daartussen brachten wij een paar dagen door, luierend in de hangmat of het zwembad, met af en toe een wandelingetje door de stad, over de vismarkt of langs het strand.

En toen fietsten we naar Dar es Salaam, onze volgende hoofdstad. Hier bezochten we Sameer, de Bicycle Doctor. Onze fietsen waren niet ziek hoor, maar ondertussen wel toe aan een beetje rust en aandacht. Dar es Salaam was namelijk ook een mijlpaal: we zijn ondertussen op de helft van onze reis, qua gefietste kilometers! Op de kaart ziet het er misschien uit alsof we al over de helft zijn, maar we hebben natuurlijk in Ethiopië niet gefietst en op de Middellandse Zee ook niet, en bovendien willen we nog helemaal via Namibië naar Kaapstad. Dus nu zijn we ongeveer op de helft.
Om dat te vieren mochten onze fietsen dus even bijkomen bij Sameer, die hen van top tot teen/handrem tot derailleur ging nakijken. Ondertussen namen wij de boot naar Zanzibar! Wij wilden namelijk ook even vakantie. En in de aankomsthal van de boot stonden Gé en Fleur, Luca’s ouders! Die kwamen gezellig op bezoek.
Met hen hebben we eerst anderhalve dag Stone Town bezocht. We hebben een Zanzibar pizza gegeten (die lijkt niet op pizza maar is wel erg lekker), de schoenmaker bezocht voor onze kapotte teva’s, nieuwe leuke Afrikaanse kleren gekocht (we hadden tenslotte veel gaten in onze kleding, dat weten jullie misschien nog) en door de kleine straatjes gedwaald die aan een Italiaanse kustplaats doen denken. We hebben ook de voormalige slavenmarkt aangedaan, waar we een erg indrukwekkende rondleiding kregen door het slavernijverleden van Zanzibar.

Vanaf Stone Town gingen we via een spice tour naar Jambiani. Bij de spice tour hebben we veel geleerd over waar ons eten vandaan komt en hoe allerlei specerijen groeien. Een stukje wijzer reden we naar het strand. Daar vonden we een tropisch paradijs! Lekker luxe en super mooi. Met prachtig uitzicht op zee en een zeiltocht met kapitein Zappy op zijn boot. In een strandstoel de zee en haar bewegingen en kleuren bestudeerd, en helemaal uitgerust in de hangmat. Het was genieten.

Helaas komt aan alles een eind. We hebben Fleur en Gé op het vliegveld gezet. Het was erg leuk dat ze langskwamen! Zelf zijn we weer richting Stone Town gegaan waar we nu nog een paar dagen blijven voordat we verder fietsen. En dan beginnen we aan de tweede helft van ons avontuur, tot dan!

Kwaheri!

14 gedachten over “Zweet, zee en zonnebrand: Arusha – Zanzibar”

 1. Ha Luca en Joyce, ik zit thuis te werken, maar dan komt weer een fietsverhaaltje van jullie binnen – direct alles uit mijn handen laten vallen om het te lezen natuurlijk. Die vakantie hadden jullie wel verdiend zeg, ik neem mijn woorden over een fietstochtje dat ik ook nog wel zou kunnen doen weer terug! Wat zullen jullie stevige benen hebben inmiddels. Mooie foto’s ook!!
  We zullen Fleur en Ge na dit avontuur weer opvangen in het donkere, zeer winderige, regenachtige Leiden..
  Jullie weer op de fiets: mooie avonturen gewenst, afgewisseld met ontspannen en rustige dagen!

  Like

  1. Hoi Dorien! Wat leuk dat je zo meeleeft. Hopelijk is er niets kapot gevallen. Onze fietsbenen worden inderdaad steeds gespierder. Ze gaan ons vast goed door de heuvels brengen. Fijn dat jullie Fleur en Gé weer opvangen.
   Groetjes!

   Like

 2. Hai Joyce en Luca! We genieten steeds weer van jullie avonturen! En ik ( Sjaak) was in eerste instantie helemaal niet enthousiast over de plannen….. Leuk om het op deze manier een beetje mee te maken, want zadelpijn…. nou nee, bedankt! Succes op jullie verdere reis!

  Sjaak en Wil.

  Like

 3. Ha Joyce en Luca,
  Gisteravond namen we afscheid van jullie en nu zijn we alweer thuis en lees ik jullie nieuwe verhaaltje op de bank, terwijl ik in gedachten nog in Tanzania ben. We hadden een geweldige tijd en dat allemaal vanwege jullie fietstocht. Anders waren we misschien nooit in ons leven in Tanzania geweest!
  Ik vind dat jullie het heel goed doen en hoop dat het tweede deel van de reis ook weer veel mooie avonturen en leuke ontmoetingen zal opleveren. Straks vanuit Dar eerst klimmen: pole pole!
  Liefs, Fleur

  Ps foto’s prima te zien!

  Like

 4. Hoera, nieuwe verhalen en dan ook nog van een paar plekken waar ik ook ben geweest! Wat moet het fijn zijn geweest op Zanzibar 🙂
  Blijven trappen en blijven schrijven en blijven lachen ladies, veel liefs!

  Like

 5. Wat een fantastische fietsreis maken jullie. Ik lees met heel veel plezier jullie verslagen. En ook de foto’s zijn prachtig!
  Veel fietsplezier!
  Annelies van Nierop ( dochter van de oude tante uit Alphen en fervent fietstrekker, maar wel in Europa)

  Like

 6. Ha Luca en Joyce,
  Vanochtend hebben we de verhalen van Fleur en Gé gehoord en nu al komt jullie verhaal mét de foto’s. Dit is steeds een heel werk, begrijp ik, en wordt nu nog extra gewaardeerd. Jullie zien er goed uit en de verhalen zijn zeer inspirerend…. De foto laat goed zien hoe jullie zeilboot eruit zag. Dat lijkt me een hele ervaring. Het is voor jullie volgers ook fijn dat jullie een brede belangstelling hebben zodat wij mee kunnen genieten van de meest uiteenlopende belevenissen.
  Sterkte met de klim en geniet eerst nog even van die gezellige stad,
  Inkie

  Like

 7. hoi meiden, beetje late reactie: was bezig met Winne’s afscheid. Zij is afgelopen weekend naar Zuid- Amerika vertrokken voor 5 maanden… nu de rust weergekeerd is geniet ik van jullie verhalen. Bij Fleur en Ge hadden we ook al prachtige foto’s gezien. Volgens mij zou Fleur en zo weer naar toe willen, alleen al om de Pole Pole: relaxed!
  Over Namibie ben ik extra benieuwd (de rode hoge duinen) want daar zijn we zelf geweest. Oa. over de lange Caprivi Strip maar die is inmiddels geasfalteerd heb ik vernomen dus eitje… Veel plezier op de gesmeerde fietsen, fijn om zo mee te kunnen ” leven” met jullie

  Griet

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s