Een busverhaaltje: Ethiopië

Hallo daar zijn we weer hoor! 

Deze keer met een busverhaaltje, want we hadden besloten om niet te fietsen in Ethiopië.

Gelukkig kan je daar ook goed met de bus reizen! Soms met een minibusje, met ons er in en de fietsen op het dak, en op de drukkere routes reden er touringcars waarbij de fietsen in het laadruim konden en wij bovenin de bus. Die bussen brengen je dan hoppakee naar je bestemming! Nou ja dat is natuurlijk wel relatief, want er waren allerlei obstakels op de weg, zoals andere busjes, auto’s, tuktuks, kinderen (al dan niet gooiend met stenen), ezels, geiten… En soms was de weg zelf het grootste obstakel en kwamen we volledig door elkaar geschud bij ons einddoel aan. Maar we hebben het overleefd, en onze fietsen ook, en we zijn op allerlei mooie plekken geweest. 

Onze eerste stop was de stad Gondar, in het noorden van Ethiopië. Daar sliepen we in Yohannis Guesthouse, waar het supergezellig was met allemaal andere reizigers en Yohannis zelf. 

Met Yohannis bij een uitzichtpunt boven Gondar

Yohannis regelde ook voor ons dat we een wandeltocht konden maken in de Simien Mountains. De Simien Mountains zijn een bergnatuurgebied vlakbij Gondar, en het is daar supermooi! Ons wandelgroepje bestond uit Jojo (die was de gids en wist de weg), Mandufro (die was de scout, met een geweer enzo) en Paul (die was ook toerist en maakte heel veel foto’s). Op de tweede dag kwamen daar nog een muilezel plus muilezeljongen Cheru bij. Samen trokken we vier dagen lang door de Simien Mountains, over de bergen en langs een waterval, van kamp naar kamp. ’s Avonds kregen we superlekker eten en sliepen we in berghutten. Daar hadden we voor het eerst in lange tijd onze slaapzakken en warme truien weer nodig, want ’s nachts vroor het! Nou en dat was dus supermooi. Dat kunnen we heel langdradig gaan beschrijven maar het is overtuigender om gewoon wat foto’s te laten zien.

En toen was het weer tijd voor de bus! Helemaal naar Addis Abeba. In Addis Abeba hadden we een mijlpaal, want daar waren we precies honderd dagen onderweg! Dat hebben we gevierd met bitterballen bij Wim’s Holland House. 

Het waren honderd dagen vol mooie avonturen, nieuwe mensen, nieuwe wegen, mooie uitzichten en vele dieren (enge en lieve). Maar honderd dagen fietsverhaaltjes bij elkaar fietsen gaat je niet in de koude kleren zitten, zeker niet in Afrika. Na honderd dagen waren we tevreden en trots maar ook een beetje moe van al die nieuwe indrukken iedere dag. We hadden in Ethiopië geen tijd voor een uitgebreid rustmoment omdat we nog maar even hadden voordat ons visum verliep, maar nu we in Kenia zijn gaan we zeker even pauze nemen en lekker rustig fietsen, anders komen we veel te vroeg in Kaapstad aan. Dus daarover later meer!

Oja en we vergeten dit telkens te zeggen maar we vinden het heel leuk om al jullie reacties en mailtjes te lezen! Leuk dat jullie zo meeleven, tips sturen of goede vragen stellen voor in de fietsverhaaltjes (zoals hoe de fietsen mee moesten met de bus). Dus ga zo door en tot de volgende keer maar weer!

14 gedachten over “Een busverhaaltje: Ethiopië”

 1. Ha Joyce (en Luca natuurlijk ook al kennen we elkaar niet), wat een mooie foto’s, ik dacht dat Ethiopië ook een soort woestijn was, jullie foto’s laten wat anders zien. Wie maakt eigenlijk de foto’s en wie de verhaaltjes? En hebben jullie jezelf al een keer gewogen, jullie zien er allebei strak afgetraind uit! Het fijne van jullie verhalen is dat ik ze eerst zelf kan lezen en daarna voorlezen aan huisgenoot W. die te lui is om zich zelf te abonneren. Ondertussen is de tien centimeter sneeuw die vandaag in Sassenheim viel aan het smelten. Jullie gaan de zomer tegemoet, geniet ervan! Groetjes!

  Like

 2. Wat fijn om weer wat van jullie te lezen. Ik begreep dat het bereik de afgelopen periode zeer beperkt was. Ben blij dat er weer teken van leven is. Kan me voorstellen dat 100 dagen op reis er flink inhakken maar jullie doen het super meiden.
  Geniet van Kenia en pak als het kan jullie rust!!

  Like

 3. Hoe meer foto’s hoe beter. Wat een schoonheid daar. Hete dagen en koude nachten. Beter kan het niet. Is jullie culinaire ervaring al verder verrijkt.? Of eten jullie nog steeds bonen en bonen? Geniet ervan Dames en vooral niet teveel fietsen. Reizen, dat is wat jullie doen! Groeten Joop en Marcel

  Like

 4. Iedere keer is het weer genieten als er een fietsverhaaltje in de mail zit. Leuk om zo met jullie mee te reizen, regelmatig verbazingwekkend wat jullie allemaal meemaken. En bitterballen eten in Addis Abeba in Wim’s Holland House, hilarisch! Veel plezier! Hartelijke groet, Desiree

  Like

 5. Tijdens sinterklaas avond hebben Mirjam en Bas jullie prachtige reisfoto’s laten zien. Echt mooi en spannend zo hoog in de bergen.
  En ondertussen alweer in Kenia aangekomen. Rust en Relaxt fietsen want jullie hebben nog tijd genoeg,
  Veel plezier en ik reis weer mee. Leeft de papegaai nog..?
  Het is hier erg wit en winter⛄️☃️🌩🌨❄️🌩🌨❄️⛄️⛄️⛄️
  Xxxx Josee

  Like

 6. goh, apen in de bergen, bitterballen in Addis Abeba. Prachtige bergfoto! Ik kan me voorstellen dat jullie wel aan wat verwerkingstijd toe zijn zo langzamerhand. Misschien een week of wat in een klooster?
  Ook knap dat jullie je fiets nog niet zijn verloren tijdens boot en bus en busjestochten!
  Dag, heb het goed, en zorg goed voor jezelf en elkaar.

  Like

 7. ha, ik ben altijd blij en benieuwd als ik weer een mail zie verschijnen van jullie. Mooi zeg Ethiopië. Lijkt mij heerlijk van dat zadel af te stappen en te gaan wandelen. Het lijkt erop dat jullie alleen lieve, aardige mensen ontmoeten. Houden zo die mazzel!
  Hier gisteren gaan schaatsen met Fleur en Ge bij 30/40 graden minder dan bij jullie (overdag dan). Winter!

  veel (uitrust)plezier in Kenia!

  liefs

  Griet en Co (ook dikke knufkus van Winne)

  Like

 8. Hey girls.
  So happy to see you had such fun in Ethiopia. After all the stories I ve heard from Willy. It’s great to read your stories and keep them coming.
  Ve a safe ride and nice time in Kenya. Can’t wait to read about it.
  Mostafa

  Like

 9. Ha Luca en Joyce, nou die bitterballen zijn dik verdiend hoor. Wat een knoeperts trouwens! Fijn dat jullie zo ruim in de tijd zitten en nu zelfs een trektocht in de bergen kunnen maken. Zal wel even wennen zijn geweest met die fietsbenen, maar zo te zien is het allemaal gelukt. Prachtige foto’s overigens, wat zijn dat voor beesten daar boven op de berg?
  Hier valt nu sneeuw, heueueullll veel sneeuw, al meer dan 10 cm! Maar als ik mocht kiezen, dan zou ik toch voor het Keniaanse weer gaan. Veel plezier verder en groetjes uit het barre Renkum.
  Jose

  Like

 10. Nou jullie doen het samen knetter goed zeg. Jullie probleemoplossende vaardigheden in complexe situaties worden aardig onderhouden en krijgen volgens ons een behoorlijke verdieping. Wij lezen ook met heel veel plezier jullie verhaaltjes. Zuid Afrika komt steeds dichter bij. We wensen jullie eerst maar weer veel fietsplezier toe in Kenia. Zijn jullie statussymbolen ( papegaai en ukelele) nu in Ethiopie gebleven? Groetjes vanuit een sneeuwwit Wergea

  Like

 11. Wat een prachtige foto’s en mooie verhalen!
  Fijn dat jullie zo goed op schema liggen!
  Geniet maar even lekker van een paar rustdagen!

  Wij gaan hier sneeuwballen gooien -:) Maar liefst 1.000 km file vandaag,
  kunnen jullie je vast niet indenken.

  Like

 12. Hallo Luca en Joyce, wat zijn jullie al ver, geniet van alle mooie dingen en aardige mensen. Zet hem op en hou vol. Hartelijke groeten en sterkte, Trudy en Wim.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s