In Ethiopië fiets je niet

Ethiopië staat bekend om z’n mooie natuur. Ze hebben er prachtige landschappen, groen met bergen en water, en er is een vulkaan te bezoeken. En dan is er ook nog Lalibela, de beroemde kerk die in de rotsen is uitgehakt.

Dat kan niet anders dan een mooie tijd worden, zou je denken. Maar niets is minder waar.

Onder wereldfietsers staat Ethiopië bekend als het horrorland. De mensen zijn zeer onvriendelijk tegenover fietsers. De kinderen hangen aan je fiets, ze schreeuwen ‘You! You! Money! Money! You!’, en ze gooien stenen. De volwassenen keuren je geen blik waardig en in winkels wordt je uitgelachen. Nee, geen prettig land om op de fiets doorheen te reizen. Je denkt waarschijnlijk, dit klinkt naar maar het is vast wat overdreven. Dat dachten wij eerst ook. Maar nee! We hebben eindeloos veel verhalen gelezen en gehoord. Velen denken dat het meevalt tot dat ze er zelf zijn, het is echt naar. Alleen oude mensen met grijs haar verdienen respect en ontspringen de dans. De rest van de fietsers rijdt een nachtmerrie binnen. We lazen blogs over mensen die, moeizaam omhoog klimmend op steile hellingen, kilometers lang gevolgd werden door kinderen die stenen gooien, slaan, spullen proberen te stelen of constant pesterig voor je fiets gaan staan. Over mensen die achtervolgd werden door mensen op motorfietsen, die hen in het gezicht spuwden en constant in hun gezicht schreeuwden. Maar toch twijfelden we. We zijn tenslotte op de fiets onderweg naar Kaapstad, en Ethiopië ligt nou eenmaal op die route.

Maar toen we recent Steven en Will ontmoetten, die allebei door Ethiopië zijn gefietst en ons hun eigen ervaringen konden vertellen, werden we overtuigd. Hun verhalen waren een bevestiging van alles wat we hadden gehoord, maar dan nog een beetje erger! En Will vertelde zelfs over een fietser die in Ethiopië werd neergestoken! Dat willen we niet meemaken hoor! En Steven en Will zeiden allebei zonder enige twijfel dat ze nooit nooit nooit meer terug willen naar Ethiopië. Dus toen gingen we even bij onszelf in beraad.

Je hebt namelijk wereldfietsers die echt alles willen fietsen, voor wie het niet goed voelt om ook maar een klein deel van de reis met een ander vervoersmiddel te doen. Maar Joyce en Luca gaan niet per se om te fietsen. Het fietsen is een middel om de wereld te zien en mensen te ontmoeten. Als dit middel niet volstaat, dan nemen een ander vervoersmiddel. Ons belangrijkste uitgangspunt is namelijk dat de reis leuk is! En daarom hebben we besloten om in Ethiopië de bus te nemen. Zodra je van je fiets afstapt schijnen mensen namelijk een stuk vriendelijker te zijn. En dan gaan we zeker toeristische uitstapjes maken om de geweldige natuur te zien, maar dan liefst wel zonder stenengooiende kinderen. En zodra we dan de grens met Kenia over zijn stappen we weer op de fiets.

Tot zo ver de huishoudelijke mededeling, we houden jullie op de hoogte van onze bus- en fietsavonturen! 

Wil je zelf wat eerstehands verhalen lezen?

9 gedachten over “In Ethiopië fiets je niet”

 1. Super goed besluit! Een overweging is om vanuit de bus stenen te gooien naar Ethiopische kinderen. Maar misschien is het verstandig dit alleen als gedachte te koesteren. Veel plezier weer, ik kijk uit naar het volgende verslag!

  Like

 2. Wat schrijven jullie mooi vanuit jezelf, vanuit eigen waarden en zonder oordeel op deze manier afwegingen helder maken vind ik heel waardevol. Dankjulliewel! Veel plezier in dit bijzondere 10e land!

  Like

 3. Zo geven jullie jezelf een kans om mensen te ontmoeten en het land te zien, zonder al die op de loer liggende verschrikkingen. Je doet die kinderen er vast ook een plezier mee! Een goed besluit. Jullie zullen bedreven worden in het regelen van zulk vervoer. En wennen jullie al aan de ruimere betekenis van het woord tijd? We zijn weer benieuwd naar deze manier van transport en jullie verhalen!

  Like

 4. Ha Joyce, nooit een goed idee om je met stenen te laten bekogelen. In geen enkel land. En fijn dat jullie al die ervaringsdeskundigheid van andere wereldfietsers kunnen gebruiken. Ik hoop dat jullie onderweg toch kans zien iets van Ethiopië mee te krijgen, hele goede reis!

  Like

 5. Dag beiden,
  Met verbazing wat links gelezen van mensen die wel door Ethiopie gefietst zijn. What a hell! Groot gelijk om het creatieve brein in te schakelen en te kijken hoe je anders van het land kunt genieten. Met de ukelele en de papegaai in jullie nabijheid, kunnen jullie vast wel wat bedenken. Morgen maar gezond weer op!!!!!!

  Like

 6. goed besluit! en een aanleiding om na te denken over de prioriteiten/ doelen van de reis….Konden de fietsen wel mee met het o.v? Hier heb je geen stenengooiende kinderen maar slecht weer waar ik al dagen doorheen moet. Maar in Engeland zeggen ze: there is no bad wether, there is only bad clothing

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s