Khartoem: powervrouwen! 

Goedemorgen! Zoals beloofd een verhaaltje over onze Khartoemse evenementen!

Bij onze voorbereidingen in Nederland waren we al het Sudanese Female Cyclist Initiative in Khartoem tegengekomen op internet. We hadden contact gelegd met een van de oprichtsters, Enass. Eenmaal in Khartoem hebben we haar en de groep fietsende vrouwen echt leren kennen. Hun fietsgroep is niet zomaar een fietsgroepje zoals er vele in Nederland zijn. Hier in Sudan wordt het niet geaccepteerd als een vrouw fietst. Er worden allemaal nare dingen geroepen als ze langsfietsen, door zowel mannen als vrouwen.

Ondanks dit is er toch een groeiende groep Sudanese vrouwen die laat zien dat het ook anders kan. Twee keer per week rijden ze door Khartoem. Gezamenlijk maken ze een statement: ze inspireren andere vrouwen en kinderen, en laten zien dat een vrouw net zo goed recht heeft om de weg te gebruiken met fiets en al. Fietsen ter promotie van vrouwenrechten en als groen vervoersmiddel.

Wij vinden deze vrouwen dan ook superstoer! We hopen dat ze steeds meer geaccepteerd worden, en nog vele vrouwen zullen inspireren. Ons hebben ze in ieder geval geïnspireerd!

Zaterdagochtend hadden we de eer om een keertje met hen mee te rijden. Dwars door de stad, langs de drukke plekken om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Na afloop hebben we allemaal ontbeten bij Ann, onze host, thuis. Anns buurvrouw had geweldig gekookt en ons zo een nog betere ochtend bezorgd dan het al was.

Een deel van de fietsgroep van zaterdag

Dit is Enass, één van de oprichters van het Cycling Initiative

Dit fietsinitiatief wordt onder andere ondersteund door de Nederlandse ambassade in Khartoem. Die fietsen af en toe mee en ondersteunen de groep op andere manieren. Speciaal voor ons had het fietsinitiatief samen met de Nederlandse ambassade een evenement georganiseerd. Op maandagavond hebben we met z’n allen een fietstocht gemaakt door de stad, eindigend bij het huis van de ambassadeur. Daar hebben we samen wat gedronken en verhalen uitgewisseld. We zijn blij dat we met onze verhalen en plannen ook een inspiratiebron kunnen zijn voor deze inspirerende vrouwen.

Op de foto met Nederlandse ambassadeur Karin Boven!

Enass heeft niet alleen deze leuke fietstocht voor ons geregeld, ze heeft ons ook aan een slaapplek geholpen. Ann, een Amerikaanse vrouw die lesgeeft op de Amerikaanse school, geeft ons onderdak. En niet zomaar onderdak! Waar we hoopten op een douche, waren er zelfs bedden, voor ieder een eigen kamer en zelfs een eigen badkamer (waar het water het meestal doet, het blijft Sudan)! Wat een verwennerij voor twee vieze vrouwen uit de woestijn. En haar huis is niet alleen geweldig, ook zijzelf is dat. We mogen de hele week bij haar blijven en ze neemt ons overal mee naar toe. Zo mochten we ook een dagje mee naar haar klas, op de luxe campus van de Khartoum American School. De kinderen van rond de tien jaar waren helemaal enthousiast. We hebben daar over onszelf, over de reis en over Nederland verteld. Ze hadden allemaal leuke vragen voor ons en we hopen dat we een paar van hen hebben kunnen inspireren om ook de wereld over te gaan fietsen .

Deze slideshow vereist JavaScript.

Gister en vandaag kregen en krijgen we een zelfgekookt maal. Gisteravond van vrienden van Ann, een avondmaal uit Yemen. En vandaag van het Female Cyclist Initiative, een echte Sudanese maaltijd. We zijn benieuwd!

Leuk feitje nog. Ze zijn hier sinds donderdag overgestapt van Oost Afrikaanse tijd naar Centraal Afrikaanse tijd. Maar niemand weet dat. Sommigen denken dat het een tijdsverandering is van zomer- naar wintertijd. Anderen weten er helemaal niets van af of doen er gewoon niet aan mee. Bij elke afspraak moet je dus duidelijk zijn welke tijd je gebruikt, de oude of de nieuwe. Gelukkig maakt het bij het fietsen niet heel erg uit hoe laat het is. Wij gaan vanaf vrijdag weer lekker fietsen en elke dag ful eten, en tot die tijd nog even van alle Khartoemse voorzieningen genieten! Houdoe!

11 gedachten over “Khartoem: powervrouwen! ”

 1. Super verhaal meiden. Wat zijn er toch veel leuke en aardige mensen eigenlijk. Op deze manier zou je toch je hele leven willen blijven rondfietsen….:-).
  Geniet van de luxe, straks weer stumperen en ful eten.
  Groeten van Marcel en Joop

  Like

 2. Wat een leuke en bijzondere tijd hebben jullie gehad in Khartoem, geweldig. Jullie hebben de vrouwen en kinderen weer dromen gegeven. De ene wil fietsen, de ander wil de bloemen ws in Nederland zien en een ander vertelt hoe bijzonder het is dat jullie al zo lang vriendinnen zijn. Ontroerende reacties!
  En erg leuk om met de Nederlandse ambassadeur het fietsen daar te promoten.
  Dag, groetjes van Det, knor van Doris 🐈

  Like

 3. Geweldig om dit te lezen!
  D’r zit van alles in: avontuur, cultuur en emancipatie om er maar een paar te noemen. Ik hoop dat de rest van de reis ook voorspoedig verloopt en meer van dit soort pareltjes oplevert.
  Jammer, maar ook begrijpelij, dat Mali niet op de route ligt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Lieve Joyce en Luca,

  Fietsverhaaltjes in mijn mailbox maakt me nieuwsgierig en blij.🌍🌎🌏
  Ik vind het een feestje om op deze manier met jullie mee te mogen reizen.🚴‍♀️🚴
  Mooie ontmoetingen in bijzondere omgevingen.
  Genoten van de lieve briefjes en tekeningen van de kinderen voor jullie.👭👫👬👭
  Geniet van jullie weekje en laat je lekker verwennen.
  En Joyce………..misschien kun je een lekkere taart bakken ??🎂🍰🍩🍪
  Ps. Leeft de papegaai nog?

  XXX Josee

  Like

 5. Wat een mooi verhaal, Joyce en Luca, powervrouwen! Bijzonder om zo mee genomen te worden in deze vrouwenlevens. En het lijkt me ook wel heerlijk voor jullie om eens lekker te hebben kunnen wassen en slapen. Helemaal uitgerust voor de volgende etappe? Good luck!

  Like

 6. Wat een ervaringen. Jullie vertegenwoordigen Nederland op deze manier wel uitstekend op dit Afrikaanse continent. En fijn dat jullie ook anderen op jullie beurt kunnen inspireren. Niet alleen in Khartoem, ook in Nederland. En heel ontroerend, de kinderbrieven. Dank je voor deze verhalen.

  Like

 7. super verhalen. Ik heb weer genoten en heel fijn om te lezen dat jullie het zo leuk hebben. Dikke knuffel van Griet, Dries Mattias en Winne

  Like

 8. dag meiden!
  Dat was/is wel een bijzondere week: het (zeer) nuttige en het aangename verenigd! Zo te lezen hebben de kinderen jullie ook gevraagd nog een keer terug te komen. Misschien toch terugfietsen?
  Veel sterkte en inspiratie voor de volgende etappe, liefs,
  Colette

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s