Gezellige drukke hitte: Milaan – Caïro

Hallo we zijn in Caïro!

Maandagavond kwamen we aan. Het was een avontuur om te vliegen met fietsen, want inchecken met fietsen in Italië duurt gewoon iets langer dan we dachten en er zijn iets meer regeltjes die ze zelf ook niet zo goed kennen. Maar met een goede fietsconditie konden we goed naar de gate rennen en ons vliegtuig halen.

image

Aangekomen in Caïro haalden we eerst onze visa en toen onze fietsen, die de vlucht gelukkig goed doorstaan hadden (in tegenstelling tot de fietsdoos). Buiten het vliegveld werden we opgehaald door Mostafa, onze Warmshowers-host. Mostafa is heel aardig en heeft ons al heel erg geholpen met onze eerste dagen hier, en met het plannen van onze specifieke route. Verder kan zijn moeder erg goed koken en is zijn kat erg lief. Mostafa is lid van het GBI Egypt-team, een grote fietsploeg hier in Caïro. Ze promoten het fietsen in Egypte en weten alles van routes, fietsen en alles wat ermee te maken heeft. Mocht je een keer in Caïro zijn, fiets vooral met ze mee! Mostafa bond onze fietsen op het dak van zijn auto en bracht ons naar zijn huis, waar we snel in slaap vielen na onze lange dag.

De afgelopen dagen hebben we delen van het gigantische Caïro verkend. Het is een bijzondere ervaring: zoveel mensen, auto’s, geuren, kleuren, geluiden zo dicht bij elkaar. Het is een overweldigende chaos, maar wel op een leuke manier! We hebben kerken en moskeeën gezien, sommige van binnen. We hebben de zon zien ondergaan boven Caïro onder het genot van zelf meegebrachte thee en Mostafa’s vrienden ontmoet, die ons rondleidden door de bazaar. We reizen elke dag met de metro, in de speciale vrouwencoupé. Daar wordt ons evenwichtsorgaan getraind en wordt ons tijdens het rijden van alles aangeboden door zowel vrouwelijke als mannelijke verkopers (we zijn er nog niet achter wat het witte poeder in de zakjes is). Het is daar ook warm, maar dat is het overal helaas.

IMG_1039.jpg

Ook interessant: ze hebben hier een heel ander ritme qua zowel slapen als eten. Ze staan super vroeg op, zo rond de klok van zes uur. Vanaf een uur of twee houdt iedereen siësta en aan het eind van de dag gaan ze weer verder met hun dag (dit geldt overigens niet voor het verkeer, want dat is gewoon altijd druk). Bij de lunch eten ze heel veel, en ’s ochtends en ’s avonds weinig tot niets. Of dat overal zo is weten we niet, maar dat is tot nu toe onze ervaring. Jullie hoeven je verder geen zorgen te maken over onze voeding want fietsers ontbijten wel, en als we toch honger krijgen is er altijd eten in de buurt. En dat eten is altijd lekker, zeker als het door Mostafa’s moeder is gemaakt!

image
De volgende rivier die we kunnen volgen: de Nijl!

Woensdagavond hebben we een zogenaamde Tannouradans gezien in het hartje van de oude stad, waarbij de dansers met mooie gekleurde rokken aan langdurig ronddraaien, waarbij hun rokken om hen heen opvliegen. Dit deden ze wel een half uur lang, zonder om te vallen! Tijdens het ronddraaien doet de danser af en toe één van zijn rokken uit (en vouwt deze al draaiende netjes op, erg indrukwekkend). Dit symboliseert het loslaten van aardse zonden of verlangens. Aan het einde van de dans draagt de danser alleen nog een gewaad en komt hij in hogere sferen. Dit alles werd live begeleid door muzikanten. Het was heel bijzonder om te zien en vooral ook heel knap dat de dansers niet duizelig werden!

Donderdag hebben we de piramides van Saqqara bezocht. Hier staat de piramide van de farao Djoser. Deze piramide is de eerste piramide die ooit is gebouwd in Egypte, en alle farao’s daarna vonden hem zo gaaf dat ze ook piramides lieten bouwen. Verder waren er veel wandschilderingen, en bij sommige waren de kleuren nog een beetje te zien. Het was heel mooi om te zien! En er was zoveel zand! Vrijdagochtend gingen we op de fiets met Mostafa naar de piramides van Giza. Op vrijdagochtend is er weinig verkeer en daardoor overleefden we de weg naar de piramides dwars door Caïro. Daar kwamen we in een fietsevenement van  de Egyptische cardiologievereniging terecht. Als buitenlandse aanwezigen waren we erg interessant voor de organisatoren en even later gaven we ons eerste interview aan de televisie! Oké, het was maar één vraag en het ging over het evenement waar we verder niet zoveel van afwisten, maar toch. We mochten helaas niet met de fietsen naar de piramides. Mostafa heeft er toen even opgepast terwijl wij rondkeken. Ook weer super mooi! Mensen vroegen aan ons of ze een foto konden maken. Wij dachten dat ze op de foto wilden met de eeuwenoude piramides of de sfinx of iets dergelijks, en dat wij die foto moesten nemen, maar nee! Ze wilden met ons op de foto! Want blijkbaar is dat interessanter dan de piramides. Er waren ook overal mannetjes die je op een paard of kameel willen krijgen, maar dat hebben we niet gedaan want daar hebben we nog meer dan genoeg tijd voor!

image
Met Mostafa bij de piramides van Saqqara
P1040284.JPG
Met de papegaai bij de Sfinx
2017-09-28 18.36.36.jpg
Even archeoloogje spelen
IMG-20170929-WA0019.jpg
Op de fiets naar de piramides van Giza!

Samen met Mostafa hebben we onze route door Egypte gepland. Hij kent alle plekjes en heeft vele contacten die ons ook kunnen helpen. Zijn avontuurlijke fietsvrienden hadden ook heel veel tips en wilde eigenlijk meefietsen als ze tijd hadden. Zondag gaan we echt vertrekken op de fiets. Mostafa fietst de eerste dag met ons mee. Dat zal naar Ain Sokha gaan, aan de Rode Zee. De Rode Zee zullen we een tijdje volgen, om vervolgens iets ten noorden van Luxor naar de Nijl over te steken. Tot Aswan volgen we de Nijl waar we de boot nemen naar Sudan, is het plan. Na alle verhalen en foto’s van Mostafa en z’n vrienden hebben we er nog meer zin in en zien we het helemaal zitten.

Maa el-salama, tot de volgende keer maar weer!

And Mostafa, thank you for the good care!

 

 

 

 

 

 

9 gedachten over “Gezellige drukke hitte: Milaan – Caïro”

 1. Wat een mooi verslag! En wat boffen jullie met Mostafa, echt goud waard zulke kontakten. Veel fietsplezier de komende dagen. @Joyce: Gefeliciteerd met je ouwe Pa😜

  Like

 2. Lieve meiden,
  Echt een warm bad om door zulke lieve Egyptenaren ontvangen te worden en de eerste dagen te worden geïntroduceerd in hun cultuur en Tradities .🐫🐪🍇🚲🚲🕌🕌 Een mooie start naar de rode zee.
  Veel plezier en ik was natuurlijk weer blij met de pagagaai bij de piramides. Hij leeft nog 🤡
  Tot later👍💋

  Like

 3. Wat geweldig dat we zo met jullie kunnen meereizen! En wat fijn dat jullie zo’n goede gids hebben ontmoet die jullie van goede adviezen kan voorzien! Liefs Det

  Like

 4. Dank voor jullie enthousiaste verslag in geur en kleur. Fijn en handig, zo’n gastheer/ gids met kennis van jullie zaken! En een netwerk! Heerlijk zo’n introductie in cultuur, gewoontes en lekker eten. Wij, jullie volgers, zijn zo ook op vakantie zonder dat gefiets in de hitte, alhoewel dit wel inspirerend werkt.
  Goede reis morgen, we kijken naar het volgende verhaaltje uit.
  Inkie

  Like

 5. Wat kan je in een week veel beleven! Geweldig begin van jullie Afrikaanse tocht. Succes met het fietsen morgen. Ik hoop dat jullie veel fijne en bijzondere plekken tegen zullen komen. En een compliment voor jullie mooie reisverslagen!
  Liefs, Fleur

  Like

 6. Wat weer een leuk verhaal en fijn dat de fietsen het hebben overleefd! Heel veel succes en plezier vanaf vandaag met het vervolg van jullie route!

  Like

 7. leuk om te lezen die verhalen, ha Afrika begint toch inderdaad echt in Egypte met kleuren, geuren, geluiden, warme wind…. liefs Griet

  Like

 8. It’s was a pleasure to meet you girls, glad you had such nice time in Cairo and i could cycle with you the first leg of your epic journey through Africa.
  Stay safe and keep inspiring us.
  Mostafa

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s